Annuleringsvoorwaarden

De annuleringsvoorwaarden staan beschreven in de algemene voorwaarden.
Wij kunnen alleen schriftelijke annuleringen accepteren, waarbij de datum van ontvangst bepalend is.

Masterclass: BrainQ® therapeut Level 1

Doelgroep
Professionals die de orthomoleculaire, epigenetische of natuurgeneeskunde toepassen in hun praktijk.

Doel cursus
Integrale epigenetica: omvat de laatste ontwikkelingen binnen de epigenetica betreffende de neurologie, geïntegreerde geneeskunde, traumaverwerking, verslavingsleer, psychologie, endocrinologie, immunologie en de wisselwerking tussen deze systemen.

Toelatingseisen
Professionals in de zorgverlening. Minimale opleiding: medische basiskennis én diploma orthomoleculaire geneeskunde/natuurgeneeskunde. Vrijgesteld zijn mesologen, artsen, psychologen en verplegenden. U dient in het bezit te zijn van een kvk-nummer (Nederland) + actieve praktijk en bij voorkeur aangesloten bij een beroepsvereniging. Verplichte literatuur: het boek 'Het Endorfine Herstelplan, Epigenetica in de Praktijk. Editie 2024' van Lucas Flamend.

Accreditatie:

MBOG accreditatie: 140 SBU (5 ECTS), waarvan 70 orthomoleculair en 70 medisch/overig.

KTNO accreditatie: 138 SBU (5 ECTS)

Bent u lid van een andere beroepsvereniging, dan dient u een individuele aanvraag in te dienen voor accreditatie bij uw vereniging. Meestal wordt dit - gezien de MBOG en KTNO accreditatie - goedgekeurd.

Data Level 1

groep A (2024) - 6 daagse + examen: 

 • 8 en 9 februari: van 10.00 tot 17.00 uur
 • 29 februari en 1 maart: van 10.00 tot 17.00 uur
 • 21 maart en 22 maart: van 10.00 tot 17.00 uur
 • examen: 19 april: van 10.00 tot 12.00 uur

Groep B (2024) - 6 daagse + examen

 • 4 en 5 april: van 10.00 tot 17.00 uur
 • 16 en 17 mei: van 10.00 tot 17.00 uur
 • 6 en 7 juni: van 10.00 tot 17.00 uur
 • examen: 28 juni: van 10.00 tot 12.00 uur

Groep C (2024) - 6 daagse + examen

 • 26 en 27 september: van 10.00 tot 17.00 uur
 • 31 oktober en 1 november: van 10.00 tot 17.00 uur
 • 21 en 22 november: van 10.00 tot 17.00 uur
 • examen: 13 december: van 10.00 tot 12.00 uur

 

Inhoud BrainQ Level 1

Verplichte literatuur als voorbereiding op de opleiding: het boek 'Het Endorfine Herstelplan, Epigenetica in de Praktijk. Editie 2024' van Lucas Flamend.
De BrainQ Level 1 opleiding is een verdieping van het boek, waarbij vooral aandacht wordt geschonken aan de epigenetische dynamiek van oorzaak en gevolg. De zorgverlener wordt opgeleid om de integrale epigenetica toe te passen in zijn/haar praktijk.

In deze opleiding ontdek je hoe je het zelfherstellend vermogen van het lichaam kan benutten via het resetten van de genen. Centraal in dit zelfherstel-proces staan de genen van het endorfine- en endocannabinoïde systeem, die in nauwe verbinding staan met het darmmicrobioom. Deze twee systemen maken ons niet alleen stressbestendiger, gelukkiger en meer verbonden met onszelf en de buitenwereld. Ze zijn tevens essentieel voor de bescherming tegen veelvoorkomende welvaartsziekten.

Onze westerse levensstijl gaat razendsnel en brengt veel stress met zich mee. Stress die we verdoven met troostvoeding, alcohol, medicijnen en verslavingen. Deze copingstrategieën hebben op de lange termijn een negatieve invloed, omdat ze de werking van de zelfherstellende genen verminderen door toename van glutamaat. Dit stofje speelt een belangrijke rol in de hersenen en het zenuwstelsel, bij het reguleren van geheugen, slaap-waakritme, pijnsignalisatie en de bloedsuikerspiegel. Echter, bij een verkeerde levensstijl en stress wordt glutamaat toxisch. Een van de eerste gevolgen van dit degeneratief proces is insulineresistentie waardoor de cellen onvoldoende energie aanmaken. Glutamaat fungeert dan als tweede energieleverancier in de citroenzuurcyclus. Het neveneffect van deze compensatie is een enorme toename van oxidatieve en nitrosatieve stress met een verscheidenheid aan complicaties tot gevolg. (korte samenvatting van de functies van glutamaat)

Hyperglutamaat heeft een negatief effect op het gemoed, met kenmerken zoals onrust, agitatie, verminderd empathisch vermogen, reactief gedrag en gebrek aan verbondenheid. Een toestand die zich ook weerspiegelt in hoe onze maatschappij de laatste jaren is geëvolueerd, grotendeels ten gevolge van de aanhoudende stress en negatieve mediagekte in een klimaat van opeenvolgende crisissen. We zien de laatste jaren dan ook een opmerkelijke toename van hyperglutamaat gemedieerde aandoeningen die niet alleen te wijden zijn aan long COVID. (korte samenvatting van klachten en aandoeningen die gepaard gaan met hyperglutamaat)

In onze opleiding leren we hoe je door zelfherstel te stimuleren en de glutamaatniveaus te verlagen, optimaal gebruik kunt maken van de inherente intelligentie van het lichaam om gezondheidsklachten aan te pakken. Dit doen we door de principes van integrale epigenetica toe te passen, waarbij we behandelen volgens een totaalaanpak. Integrale epigenetica is een benadering die zich richt op het bestuderen, begrijpen en toepassen van epigenetische mechanismen in hun volledige context. Er wordt gekeken naar het hele spectrum van interacties die invloed kunnen hebben op epigenetische mechanismen. Dit omvat niet alleen de biologische aspecten, maar ook de bredere psychologische, sociale, omgevings- en levensstijlfactoren en de transgenerationele overdracht van het traumageheugen van de (voor)ouders.

In de behandeling worden deze individuele verschillen in levensstijl en omgeving meegenomen om specifieke strategieën voor gezondheidsbevordering te ontwikkelen. Dit biedt nieuwe inzichten voor de behandeling van chronische aandoeningen, waarbij de onderliggende dynamiek vaak vergelijkbaar is, ongeacht de specifieke oorzaak. De diversiteit van de klachten worden mee bepaald door de aanleg, die een belangrijke rol spelen in de aard en het tempo waarmee men deze klachten ontwikkeld. Bijvoorbeeld iemand met een (epi)genetisch profiel van zwakke antioxidant-genen, zal sneller (neuro)degeneratieve aandoeningen ontwikkelen.

In onze integrale aanpak worden de klachten en symptomen van de cliënt niet langer als losstaande problemen gezien, maar als onderdeel van een groter geheel. Door een diepgaande analyse van oorzaak en gevolg kunnen we een effectief behandelplan opstellen. Dit leidt niet alleen tot een doeltreffendere aanpak van chronische aandoeningen, maar geeft ook inzicht in functionele en onverklaarde lichamelijke en psychische klachten, wat nieuwe wegen opent voor herstel en verbetering.

Leerdoelen Level 1
Na het doorlopen van de cursus en het examen is de cursist in staat om:

 • Oorzaak en gevolg te onderscheiden.
 • De pathologie van de zorgzoeker systematisch te benaderen.
 • Op de juiste wijze professionele hulp te verlenen.

Certificering Level 1
Bij minimaal 70% van de examenpunten ontvangt de cursist een BrainQ Level 1 diploma.

Prijs Level 1
Beroepskosten voor scholing zijn aftrekbaar van de belastingen.

 1. Opleiding: 1050 euro*
 2. Examen: 190 euro*
 3. Herexamen(s): 150 euro*

* Excl. 21% btw.

Maaltijden
De dranken (water, koffie en thee) en middagmaaltijd zijn inbegrepen.

Docenten
De BrainQ Level 1 opleiding wordt onder licentie van BrainQ gegeven door Peter Dücker
Het examen wordt afgenomen en geëvalueerd door Lucas Flamend

Locatie
Hotel van der Valk, Aalsterweg 322, 5644 RL Eindhoven, Nederland

Parkeerplaats
Er is normaal gezien voldoende parkeerplaats aanwezig.

 

Annuleringsvoorwaarden

De annuleringsvoorwaarden staan beschreven in de algemene voorwaarden.
Wij kunnen alleen schriftelijke annuleringen accepteren, waarbij de datum van ontvangst bepalend is.

Schrijf nu in: